Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta półkrucha z wiśniami"
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 686
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 49
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 89
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 686
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 49
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 89
Składniki
Ciasto: masło posiekaj z mąką. Dodaj jajko, żółtko, cukier puder, śmietanę i proszek do pieczenia, energicznie zagnieć (jeśli masło jest twarde, dodaj więcej śmietany, jeśli miękkie – mniej). Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą, włóż na 30 minut do lodówki (dzięki chłodzeniu ciasto będzie bardziej plastyczne).
Nadzienie: wiśnie wydryluj, wsyp do rondelka. Limonkę sparz, wierzchnią zieloną skórkę zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach (możesz też cienko obrać skórkę, dokładnie wyciąć spodnie białe błonki i skórkę posiekać). Dodaj do wiśni wraz z sokiem wyciśniętym z limonki. Wsyp cukier puder, wymieszaj, podgrzej. Posyp mąką ziemniaczaną, wymieszaj. Wiśnie mocno podgrzej, ale nie gotuj, ostudź.
Około 1/4 ciasta odłóż, resztę dość grubo rozwałkuj. Wyłóż nim okrągłą formę (najlepiej do tarty – jeśli trzeba formę natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia). Napełnij masą wiśniową, wyrównaj. Odłożone ciasto rozwałkuj, wytnij paski.
Ułóż na cieście, robiąc gęstą kratkę. Brzegi ciasta i końce kratki odetnij (piękną, ażurową kratkę możesz zrobić przy pomocy wałka cukierniczego do wycinania kratki). Wstaw do rozgrzanego do temp. 180°C piekarnika, piecz około 40 minut.
Do wiśni można dodać także skórkę z cytryny, ale ta limonkowa ma więcej aromatu
Wiśnie posyp mąką ziemniaczaną dopiero wtedy, gdy odparują (inaczej zrobi się kisiel). Dobrze wymieszaj
Ciasto na kratkę rozwałkuj na taką samą grubość jak ciasto w formie. Wytnij nożem lub dekoracyj- nym radełkiem takiej samej wielkości paski
Ciasto dość grubo rozwał kuj, wyłóż formę. Pamię taj, że ciasto półkruche w czasie pie- czenia trochę urośnie, bo zawiera proszek do pieczenia.
Schłodzoną masę wiśniową równomiernie rozprowadź na cieście. Dzięki temu, że owoce są gęste, a ciasto dość grube, nie trzeba go wcześniej podpiekać
Paski ułóż gęsto w jedną stronę, przykryj pozostałymi paskami, układając je w poprzek. Odetnij wystające brzegi ciasta
Czas przygotowania 65 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,30 złŹródło: Chwila dla Ciebie