Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta śródziemnomorska"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10761
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4817
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9195
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10761
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4817
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9195
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1358
Składniki
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Połącz z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrób na gładką masę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wyłóż nim formę do tart o średnicy 24 cm, ponakłuwaj widelcem. Ciasto przykryj folią aluminiową.
Cukinię umyj, pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Obsmaż na oliwie, oprósz solą i pieprzem, odsącz. Roztrzep jajka, dodaj śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ser pokrusz i podziel - 2/3 dodaj do masy, dopraw pieprzem.
Na ciasto nałóż warzywa, wlej masę i ułóż połówki pomidorków. Całość posyp resztą sera. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 20 minut w temperaturze 180° C. Podawaj na zimno lub na gorąco.Źródło: Na żywo