Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta szpinakowa

Tarta szpinakowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 71

Dodano:

Odsłon: 35

Przygotuję francuska La Tarte znaną Wam pod zwyczajową nazwa Tarta. Wytrawne smaki wygrały dziś z słodkością, dlatego postanowiłem podrzucić Wam przepis na tarte szpinakową.

Składniki

  • 225g margaryny
  • 500g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany 1 %
  • 650g szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 %
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
  • 135g sera feta
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta szpinakowa

Przygotowanie

  1. Zacznijcie od wymieszania mąki z jajkami, margaryna i śmietaną (dodając szczyptę soli) i zacznijcie wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto wrzucacie do lodówki na około 30 minut. Nadmienię, że ilość składników podanych w przepisie na ciasto wystarczy wam na dwie tarty. Zabieramy sie za farsz. Lekko podsmażamy wcześniej pokrojony w plasterki czosnek, ale pamiętajcie aby go nie zarumienić, a po chwili dodajcie szpinak. (Jeżeli użyjecie mrożony szpinak pamiętajcie aby zredukować powstałą wodę). Wyjmujemy jedną porcję ciasta, rozwałkowujemy i przekładamy do tartownicy, dostosowując kształt ciasta do kształtu naczynia. Powstały nadmiar ciasta zbierający się na brzegach usuwamy :D. Nakłuwamy ciasto widelcem i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 12 min (do lekkiego zrumienienia ciasta). W tym czasie wracamy do farszu dolewamy do niego 1/3 szklanki śmietanki 30% i wbijamy jedno jajko. Powstałą masę dokładnie mieszamy, zdejmujemy z palnika. 12 min szybko mija, więc wykładamy z piekarnika podpieczony spód tarty i uzupełniamy powstałą formę naszym farszem i „dekorujemy” jej wierzch serem fetą i świeżo mielonym pieprzem. Prawie gotowe, wrzucamy ponownie do piekarnika na około 25 minut – temperatura 190 stopni. Gotową Tartę można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Życzę smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń