Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta wykwintna z jabłkami"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 745
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 745
Składniki
Miękkie masło utrzyj w makutrze, wsyp cukier, cukier waniliowy, dodaj jajka. ucieraj lub zmiksuj. Dodaj mielony kardamon, imbir i cynamon.
Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy. Całość jeszcze raz wymieszaj, a następnie przełóż do płaskiej formy do pieczenia tarty.
Przygotuj jabłka. Umyj je, obierz (możesz ich też nie obierać, jeśli mają ładną skórkę). Z jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój je na cienkie plasterki.
Plasterki jabłek ułóż na wierzchu ciasta tak, aby zachodziły na siebie. Na środku połóż trochę dżemu truskawkowego. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz na złoty kolor średnio przez 40 minut w temperaturze około 180o C.
Białe wino lekko podgrzej i wlej sok jabłkowy. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, a kiedy spęcznieje, dodaj ją do wina i soku. Wymieszaj, pozostaw do zastygnięcia.
Gdy galaretka zacznie tężeć, wyłóż ją na upieczone, przestudzone ciasto. Tartę postaw w chłodnym miejscu aż do wystygnięcia i stężenia galaretki jabłkowej.
Jeśli ciasto przeznaczone jest dla dzieci, galaretkę z wina i soku zamień na zwykłą galaretką owocową – z torebki. Wyłóż ją na ciasto wtedy, gdy zacznie tężeć.
Wierzch tarty możesz udekorować cząstkami surowych jabłek albo kawałkami innych owoców, które lubisz. Czas przygotowania: 45 min
Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja 272 kcalŹródło: Na żywo