Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z ananasem"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 241
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13211
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 241
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 22
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13211
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj proszek do pieczenia, masło, cukier puder oraz żółtko i jajko. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotuj karmel: masło włóż do rondelka. Dodaj cukier, podgrzewaj, aż cukier się stopi. Dolej śmietanę i chwilę razem podgrzej. Karmel wylej na spód foremki do tarty. Na karmelu ułóż plasterki ananasa. W otworki włóż wisienki. Posyp imbirem. Ciasto rozwałkuj. Plackiem przykryj owoce w foremce.
Ciasto dobrze przyciśnij, zrób w nim widelcem otworki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Piecz 30 minut. Gotową tartę połóż do góry dnem na paterze. Ew. udekoruj paseczkami skórki z limonki.Źródło: Naj