Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z aronią i śliwkami"
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dosyp sól oraz 2 łyżki cukru i dokładnie wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki, całość posiekaj szerokim nożem. Następnie dodaj 1 jajko oraz wodę i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Śliwki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz, przetnij na pół, wyjmij pestki i pokrój w ćwiartki. Aronię umyj i osusz. Wszystkie owoce włóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz pozostały cukier, wymieszaj.
Dno tortownicy posmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na koło o średnicy większej niż tortownica. Ciasto przenieś (najlepiej zawinięte na ściereczce na wałku) do tortownicy. Ułóż je tak, by wystawało poza boki boki.
Spód tortownicy posyp odrobiną bułki tartej, wyłóż owoce. Brzegi ciasta zawiń tak, aby przykryły część owoców i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 30 minut w temperaturze 180° C, aż ciasto ładnie się zrumieni.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Porcja: 220 kilokalorii
Świeżą aronię przemroź, dzięki temu nie będzie mieć goryczki.Źródło: Świat i Ludzie