Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z bitą śmietaną"
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 308
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 119
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 814
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 953
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 308
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 119
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 814
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 953
Składniki
Przesianą mąkę tortową, cukier puder i pokrojone w kostkę masło siekamy na stolnicy. Dolewamy 5-6 łyżek lodowatej wody i szybko zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Na godzinę wkładamy do lodówki.
Rozwałkowane ciasto przenosimy do natłuszczonej i oprószonej mąką ziemniaczaną formy. Ciasto starannie przyciskamy do krawędzi foremki, a dno nakłuwamy widelcem. Wstawiamy na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C.
Podpieczoną tartę smarujemy powidłami. Na powidłach układamy dekoracyjnie ćwiartki śliwek. Posypujemy cynamonem i ponownie wstawiamy na 15 minut do ciepłego piekarnika.
Zimne ciasto smarujemy tężejącą galaretką owocową. Gdy galaretka zastygnie, dekorujemy bitą śmietaną i cząstkami śliwek.Źródło: Rewia