Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z brokułami i żurawiną

Tarta z brokułami i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 285 Ocena: 3247

Dodano:

Odsłon: 163

Pyszna tarta z brokułami, żurawiną i orzechami w koperkowym sosie

Składniki

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki soli
  • NADZIENIE
  • 1 brokuł
  • 70 g żurawiny
  • 70 g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Tarta z brokułami i żurawiną

Przygotowanie

  1. Mąkę zmieszać z solą.
    Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
    Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto.
    Ciasto owinąć w folię i włożyć na co-najmniej na godzinę do lodówki.

  2. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na pół twardo, odstawić do odsączenia i lekkiego przestygnięcia.

  3. Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.
    Z ciasta odjąć niewielki kawałek ( na wypadek jakby zjechały boki).
    Resztę ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki.
    Dno nakuć widelcem ( ja w tej formie jak mama czas to wstawiam jeszce raz do lodówki na 30 minut).
    Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
    Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.
    Wyjąć z piekarnika, jak się okazało, że boki zjechały z formy to można nadsztukować ciastem, które zostało ( ale tarta musi lekko przestygnąć najpierw).

  4. Wymieszać jajka z jajkiem, dodać koperek, sól, pieprz i sok z cytryny.
    Na dnie tarty wyłożyć brokuły, posypać żurawiną, zalać jajkami ze śmietaną, posypać na wierzchu orzechami.
    Piec 30 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń