Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z cukinią"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 255
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 137
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 46
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 47
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 255
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 137
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 46
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 47
Składniki
<strong>Na farsz:</strong>
Mąkę przesiej. W usypanym kopczyku zrób wgłębienie, włóż tam kawałki zimnego masła, żółtko, sól i wlej wodę. Wszystkie posiekaj i szybko zagnieć z nich gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tart uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Spód ciasta nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia.
Średniej wielkości cukinię umyj i razem ze skórką pokrój w cienkie plasterki. Oprósz odrobiną soli i pozostaw na sicie, aby ewentualnie puściła sok.
Na patelni rozgrzej masło, a następnie zeszklij na nim posiekaną cebulę oraz czosnek, tylko chwilę smaż razem. Następnie wyłóż na lekko przestudzone ciasto. Fetę pokrój lub pokrusz palcami i ułóż na smażonej cebuli; przykryj plastrami cukinii. Posyp tymiankiem i zalej śmietanką wymieszaną z jajkami i pieprzem.
Piecz około 40 minut w temp. 175°C. Wierzch powinien być ładnie przyrumieniony. Tartę podawaj na ciepło lub zimno.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie