Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z gruszką i gorgonzolą na cieście orzechowym"
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9565
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3169
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6646
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9565
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3169
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6646
Składniki
Zmiel orzechy, wymieszaj z mąką i masłem. Dodaj roztrzepane jajko oraz mleko, wyrób gładkie ciasto. Schłódź w lodówce (30 minut).
Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę i podpiekaj 15 minut w temp. 180 st. C.
Podsmaż na maśle posiekane szalotki i plastry gruszek. Wymieszaj parmezan, śmietanę i szalotki, wylej masę na ciasto. Ułóż pokrojone gruszki, posyp pokruszoną gorgonzolą i orzechami. Piecz 20-25 minut.
<strong>Jak to zrobić?</strong>
Lepiej kupić orzechy w skorupkach i wyłuskać tuż przed pieczeniem tarty. Będziesz miała gwarancję, że dadzą tarcie mocny smak i aromat. Kupowane łuskane mogą być zwietrzałe.Źródło: Olivia