Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z gruszkami, migdałami i konfiturą"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 29
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 76
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 29
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 76
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,40 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 298 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 12,6 g/Węglowodany 63 g
ciasta siekamy nożem, wlewamy wodę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulę, na 30 minut wkładamy do lodówki, po czym wałkujemy. Ciasto składamy na trzy części, rozwałkowujemy. Tę czynność powtarzamy jeszcze dwa razy.
Natłuszczoną i oprószoną mąką formę do tart wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki kroimy w ósemki i dekoracyjnie układamy na cieście. Posypujemy płatkami migdałowymi. Kawałeczkami pozostałego ciasta ozdabiamy tartę.
Masło roztapiamy w rondelku, mieszamy z cukrem waniliowym. Gdy nieco przestygnie, dodajemy żółtko, mieszamy. Wylewamy na gruszki. Pieczemy 45 minut w 180oC. Na pięć minut przed końcem pieczenia smarujemy tartę konfiturą.Źródło: Rewia