Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z grzybami leśnymi

Przepis dnia 2020-12-04
Tarta z grzybami leśnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4812

Dodano:

Odsłon: 751

Krucha tarta z grzybami prosto z lasu, które możesz zastąpić mrożonymi albo nawet takimi ze słoika. Danie bywa też nazywane “quiche z grzybami”. Nieważne jednak, jak się nazywa, ważne, że potrawa jest pyszna!

Składniki

  • 250 g mąki (używam orkiszowej, ale może być pszenna)
  • 125 g masła
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 3-4 łyżki lodowatej wody
  • około 300 g leśnych grzybów (mogą być mieszane, jak to w koszyku grzybiarza – kurki, maślaki, podgrzybki, koźlarze, prawdziwki i
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany (najlepiej 30%) do masy grzybowej
  • 1 duże lub 2 mniejsze jajka
  • sól i pieprz do przyprawienia farszu
  • 100 g tartego żółtego sera – użyłam goudy
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18 lub 30%
  • garść posiekanej natki pietruszki do podania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z grzybami leśnymi

Przygotowanie

  1. Najpierw spód, czyli przygotowanie ciasta:
    W rondelku roztop masło, a następnie je wystudź. Do miski wsyp mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Wlej stopione masło, wodę i ucieraj łyżką lub mikserem gładkie ciasto. Wylep nim formę do tarty o średnicy około 26 cm i koniecznie schłódź przez pół godziny w lodówce.

  2. Schłodzone ciasto kilkukrotnie nakłuj widelcem i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 12-15 minut na złoty kolor.

  3. Farsz grzybowy:
    Oczyść grzyby z leśnych paprochów. Jeśli nie są mokre, brudne i zapiaszczone – nie musisz ich płukać, dzięki czemu nie nasiąkną wodą. Wystarczy oczyścić je wilgotną gąbką lub szmatką i pokroić na mniejsze kawałki.

  4. Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki masła (najlepiej – klarowanego). Wrzuć na patelnię posiekaną cebulę, podsmaż na biało i dodaj pokrojone grzyby. Podgrzewaj na dużym ogniu. Grzyby najpierw zaczną się podsmażać (zwłaszcza jeśli są suche), ale po chwili wypuszczą sporo soku i będą się dusić. Nie przykrywaj rondla, by podczas gotowania mógł wyparować nadmiar płynu.

  5. Gdy zniknie większość płynu, dodaj do grzybków mielony pieprz i sól. Ja bardzo często używam pachnącej lasem soli sosnowej (przepis na nią znajdziesz na blogu), która wspaniale pasuje do grzybów, ale jeśli jej nie masz – użyj zwyczajnej soli. Zakładam, że już od dawna używasz nierafinowanej soli kamiennej, zapominając na zawsze o zwykłej tzw. soli kuchennej, bo to “biała śmierć”…

    UWAGA: Zamiast przygotowywania nadzienia ze świeżych grzybów użyłam resztki grzybów duszonych (z wczorajszej kolacji). A że było ich za mało – uzupełniłam zawartością słoika z grzybami w pomidorach. Tarta wyszła fenomenalna w smaku, a ja nie zmarnowałam resztki wczorajszego dania…

  6. Na koniec dodaj do podduszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany (słodkiej, najlepiej 30% tłuszczu). To ona sprawia, że grzyby duszone stają się aksamitne w konsystencji i smaku. Po przestudzeniu grzybów dodaj do masy 1-2 jajka i wymieszaj całość.

  7. Gotową masę grzybową wyłóż na podpieczony spód.

  8. Tarty żółty ser wymieszaj z kwaśną śmietaną. Gotową emulsją pokryj dokładnie powierzchnię warstwy grzybowej.

  9. Formę z tartą wstaw do gorącego piekarnika (200 stopni) na około 30 minut. Gdy powierzchnia tarty zacznie się rumienić – wyjmij formę z piekarnika.

  10. Gotowe danie możesz podawać na stół po upływie kilku minut, koniecznie posypane zieleniną (natką pietruszki).

  11. Tarta z grzybami leśnymi to wspaniałe danie na każdą imprezę. Dzięki obecności leśnych grzybów świetnie wpisze się także w klimat świąt Bożego Narodzenia, a jako nietuzinkowe danie doda im wyjątkowości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń