Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z kiszoną kapustą i morelami

Przepis dnia 2015-05-06
Tarta z kiszoną kapustą i morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4200

Dodano:

Odsłon: 4848

Dlaczego tak lubimy tarty? Bo można je podawać na słodko lub słono z przeróżnymi dodatkami. Dla nas tarta jest tak uniwersalna jak pierogi, ale jest z nią zdecydowanie mniej roboty. W pokoju zalegało mi już dawno zapomniane wiadro kiszonej kapusty. Pierwotnie miałam w planach zrobienie bigosu.. ale cóż to za bigos w którym nie ma boczku? I decyzja, którą podjęłam była właściwa. Tarta wyszła rewelacyjna, polecam ją wypróbować :-)

Składniki

  • ciasto na tartę wg przepisu https://smaker.pl/przepis-idealne-ciasto-na-tarte-ii,112489.html
  • 500g kiszonej kapusty
  • 200g mrożonych podgrzybków
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 pęczki dymki
  • 7 suszonych moreli
  • 1 szkl wina pomarańczowego (cin-cin orange)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z kiszoną kapustą i morelami

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy spód do tarty wg przepisu podanego powyżej.

  2. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy kminek. Gdy aromat przyprawy zacznie się unosić, wrzucamy przepłukaną z zalewy kiszoną kapustę i podsmażamy. Po ok 5 minutach dodajemy wino, miód, pokrojone w kostkę morele, sól i pieprz. Całość dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Studzimy. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy mrożone grzyby. Gdy puszczą całkowicie wodę, dodajemy je do kapusty.

  3. Na podpieczony spód tarty wykładamy farsz, a na jego wierzchu układamy gwiazdki wycięte z pozostałego ciasta i igiełki rozmarynu. Tartę pieczemy ok 35 minut w 170*C.

  4. zdj

  5. zdj

  6. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 04 maja 2015 grzechu warta :)) do szybkiego wypróbowania:))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 04 maja 2015 Cudeńko! No i te gwiazdki... od razu nasza poczciwa kapusta klasy nabrała. Uwielbiam tarty, zwłaszcza te w wytrawnej wersji. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń