Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z kozim serem charakteryzuje się pysznym i bogatym, kremowym wnętrzem z karmelizowaną cebulą i pikantnym serem.
średnica formy: 24 cm
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117507
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8140
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3044
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1809
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1393
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117507
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8140
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3044
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1809
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1393
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło posiekaj na małe kawałki ostrym nożem. Wymieszaj mąkę, sól i masło palcami lub zmiksuj w robocie kuchennym, aż uzyskasz konsystencję kruszonki, a kawałki masła będą nadal widoczne.
Dodawaj wodę, po jednej łyżce stołowej, mieszając, aż ciasto uformuje się w kulę.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź przez co najmniej 30 minut w lodówce.
Formę do tarty o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj cienko na placek o średnicy ok. 30 cm i przełóż je o formy. Odetnij nadmiarowe brzegi i nakłuj spód widelcem w wielu miejscach.
Wstaw spód do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 10 minut pod obciążeniem z fasoli lub ryżu.
Przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną cienko cebulę i smaż ją do momentu karmelizacji. Po usmażeniu odłóż warzywo na ręczniki kuchenne, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Kozi ser pokrój w plasterki.
W misce ubij jajka, śmietanę, mleko, zioła i przyprawy, aż masa będzie puszysta i jednolita.
Na podpieczonym spodzie ułóż cebulę, a następnie posyp tartym cheddarem. Zalej całość mieszanką śmietanowo-jajeczną, a na wierzchu połóż plasterki koziego sera.
Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony.
Tartę z kozim serem wyjmij i pozostaw do lekkiego przestudzenia przed podaniem.