Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z kremem adwokatowym"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Składniki
50 min • Porcja 359 kcal • Koszt porcji 7 zł • Przepis na 8 porcji.
Łączę ze sobą mąkę, cukier puder i zimne masło. Dodaję żółtko i zimną wodę. Zagniatam kruche ciasto, a potem je rozwałkowuję.
Formę do tarty smaruję masłem i przenoszę na nią ciasto. Wylepiam dokładnie brzegi formy. Potem nakłuwam ciasto widelcem i wkładam do lodówki na 30 minut.
Rozgrzewam piekarnik do 180°C i wstawiam formę z ciastem. Piekę tartę około 15-20 minut. Odstawiam. Gdy ostygnie, wyjmuję ją z formy.
Budyń gotuję wg przepisu na opakowaniu, z mlekiem i cukrem. Zimny miksuję z masłem i adwokatem.
Wykładam krem na ciasto, dobrze rozsmarowuję. Na wierzchu układam umyte i osuszone truskawki, pokrojone w plastry, ew. ozdabiam miętą.
Przepis jest prosty i tani, a ciasto lubiane przez domowników. Teresa Kropidłowska z ŁągaŹródło: Kobieta i życie