Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z łososiem i fetą"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 34
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 50
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 26
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 99
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 34
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 50
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 26
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 99
Składniki
ok. 45 minut • Porcja 230 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 6 porcji
Ciasto francuskie rozwałkuj jak najcieniej i przełóż do formy na tartę. Dokładnie przyklej brzegi. Przykryj ciasto papierem do pieczenia, obciąż suchą fasolą i piecz w 200°C około 15 minut. Zdejmij papier i posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Dopiekaj jeszcze około 5 minut.
Pozostałe jajka roztrzep, wymieszaj ze śmietaną i drobno pokruszoną fetą. dodaj osączonego z oleju łososia i porwane listki rukoli. Dopraw do smaku pieprzem i gałką muszka- tołową (raczej zrezygnuj z soli, bo słona jest i feta, i łosoś z puszki).
Na podpieczone ciasto wyłóż mieszaninę. Jeśli brzegi ciasta są bardzo rumiane, przykryj je folią aluminiową.
Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 15 minut – wierzch powinien się ładnie przyrumienić. 5Do takiej tarty śmiało możesz użyć też tuńczyka w kawałkach z puszki.Źródło: Kobieta i życie