Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z młodą marchwią"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13989
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15798
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6401
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13989
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1614
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15798
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6401
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i sól do smaku, 1 jajko i masło pokrojone w kawałki. Szybko zagnieść ciasto, cienko je rozwałkować. Formę do tarty natłuścić, oprószyć mąką i wylepić ciastem, dobrze je dociskając do spodu i brzegów formy. Placek gęsto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 45 minut. Marchewki obrać, gotować 10 minut w lekko posolonej wodzie. Kwaśną śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami. Dodać śmietanę kremówkę, natkę i koperek. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Spód z ciasta posypać tartą bułką i ułożyć na nim marchewki, formując rozetę. Zalać sosem śmietanowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 45-50 minut. Szczypiorek posiekać (część źdźbeł odłożyć). Gotową tartę posypać posiekanym szczypiorkiem i udekorować całymi źdźbłami. Pokroić w trójkąty.
Czas przygotowania: około 105 minutŹródło: Życie na gorąco