Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z młodą marchwią"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 680
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 200
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 52
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 233
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 372
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 680
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 200
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 52
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 233
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 372
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i sól do smaku, 1 jajko i masło pokrojone w kawałki. Szybko zagnieść ciasto, cienko je rozwałkować. Formę do tarty natłuścić, oprószyć mąką i wylepić ciastem, dobrze je dociskając do spodu i brzegów formy. Placek gęsto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 45 minut. Marchewki obrać, gotować 10 minut w lekko posolonej wodzie. Kwaśną śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami. Dodać śmietanę kremówkę, natkę i koperek. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Spód z ciasta posypać tartą bułką i ułożyć na nim marchewki, formując rozetę. Zalać sosem śmietanowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 45-50 minut. Szczypiorek posiekać (część źdźbeł odłożyć). Gotową tartę posypać posiekanym szczypiorkiem i udekorować całymi źdźbłami. Pokroić w trójkąty.
Czas przygotowania: około 105 minutŹródło: Życie na gorąco