Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z pianą i bitą śmietaną"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Wszystkie do ciasta szybko zagniatamy, by ich nie ogrzać. Elastyczne ciasto zawijamy w folię i na godzinę wkładamy do lodówki, a potem wałkujemy, wkładamy do natłuszczonej formy i dobrze dociskamy do jej krawędzi. Kilkakrotnie nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i posypujemy np. grochem, ryżem lub fasolą.
Tak obciążone ciasto podczas pieczenia nie będzie się wybrzuszało. Pieczemy 15 do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Ziarenka fasoli czy grochu oraz papier zdejmujemy, a ciasto zostawiamy w formie, aby wystygło.
Śliwki myjemy, kroimy na pół, pestki drylujemy. Połowy śliwek nacinamy wzdłuż jeszcze raz, ale tak, by nie przekroić ich do końca. Białka ubijamy (najpierw na małych, potem na większych obrotach) ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, sok z cytryny i mielone migdały.
Pianę z białek wykładamy na zimne ciasto. Śliwki układamy dekoracyjnie na pianie i wstawiamy na 15 do 20 minut do piekarnika o temperaturze 170°C. Schłodzone ciasto dekorujemy bitą śmietaną.
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji około 1 zł
Wartość odżywcza 1 porcji 314 kcal Białko 18 g, Tłuszcz 22 g, Węglowodany 69 g.Źródło: Rewia