Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta z pomidorami i fetą"
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8010
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 284
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2174
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 689
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8010
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 284
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2174
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 689
Składniki
Ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, na godzinę wstawiamy do lodówki. Wałkujemy na dwa placki, każdym wylepiamy nasmarowaną tłuszczem, obsypaną bułką tartą formę. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180°C i podpiekamy na jasny kolor.
Farsz: Posiekany drobno czosnek i pokrojoną cebulę szklimy na łyżce masła. Dodajemy rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę smażymy. Farsz wykładamy na podpieczone tarty. Wokół brzegów tart układamy plastry pomidorów, środki dekorujemy pokrojoną w kostkę fetą.
Jajka miksujemy ze śmietanką. Przyprawiamy solą, sporą ilością pieprzu, startą gałką muszkatołową. Wylewamy na farsz na tartach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i zapiekamy około 30 minut.
Czas przygotowania 75 minut. Cena jednej porcji ok. 1,80 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 327 kcal Białko 10,7 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 21 g.Źródło: Rewia