Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z solonym karmelem i truskawkami"
Składniki
Czas przygotowania: 60 minut plus kilka godzin na schłodzenie Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych Liczba porcji: 6-8
Zagnieść ciasto na spód. Powinno być gładkie i plastyczne. Aby ułatwić sobie pracę, można skorzystać z malaksera (jak na zdjęciu) lub robota kuchennego. Ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, wtedy po upieczeniu nie będzie twarde. Jeśli jest zbyt suche, można dodać łyżkę śmietany.
Formę do tarty o średnicy 24-26 cm wylepić ciastem (spód i brzegi).
Wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podpiekać spód 20-30 min, aż będzie delikatnie chrupiący.
Upieczony całkowicie wystudzić.
W tym czasie przygotować karmel: na dużej patelni rozpuścić cukier, dodać syrop kukurydziany i sól. Na początku nie mieszamy cukru, zaczynamy to robić dopiero wtedy, kiedy brzegi zaczną się karmelizować. Trzeba wówczas pilnować masy, gdyż łatwo ją spalić (spalony cukier ma gorzki smak i nie nadaje się do dalszego wykorzystania).
Gdy na patelni pojawi się karmel, zestawić ją na chwilę z ognia. Dodać masło i szybko zamieszać, wlewać śmietanę (stopniowo, uważając, aby nie pryskała) i znów energicznie mieszać.
Delikatnie studzić.
Gotowym karmelem wypełnić upieczony i ostudzony spód tarty.
Wierzch oprószyć solą i ułożyć na nim truskawki, ozdobić listkami mięty.
10. Przed podaniem wstawić do lodówki, by masa stężała.Źródło: Pani