Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z wiśniami i kokosem"
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1490
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 233
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 242
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 234
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8063
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1490
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 233
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 242
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 234
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8063
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj jajko, żółtko, pokrojone na małe kawałki masło lub marga rynę oraz mleko. Zagnieć gładkie ciasto. Wylep nim dno oraz boki formy do tarty.
Do miski włóż wiśnie (jeśli uży wasz mrożonych owoców, należy je wcześniej rozmrozić). Wsyp 2 łyżki cukru oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Przygotuj kruszonkę. Do miseczki przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, wiórki kokosowe oraz tłuszcz; lekko ugnieć palcami.
Spód ciasta posyp bułką tartą. Wyłóż wiśnie, wierzch posyp kokosową kruszonką. Piecz 35-40 min w temperaturze 180°C. Gdyby wierzch ciasta zbyt szybko się zrumienił, przykryj je folią aluminiową.
60 minut. Porcja: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie