Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 1201

Dodano:

Odsłon: 2438

Tarta ze szpinakiem, pomidorami i mozzarellą.

Składniki

  • Mąka pszenna 250 g
  • Masło 150 g
  • Jajko 2 szt.
  • Olej może być smakowy, np. z suszonych pomidorów 2 łyżki
  • Szpinak mrożony 600 g
  • Pomidor 3 szt.
  • Mozzarella 250 g
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać olej, dodać szpinak oraz około 1 łyżeczkę soli i podgrzewać, aż szpinak się rozmrozi. Dusić przez około 10 minut.

  2. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do szpinaku i dusić, mieszając, aż do odparowania wody, następnie zdjąć z płyty grzewczej i przełożyć do innego naczynia aby nadzienie nieco przestygło.

  3. Zimne masło, mąkę i około 1/2 łyżeczki soli posiekać, a następnie zagniatać dłonią, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

  4. Do przygotowywanego ciasta dodać jajko, zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut.

  5. Formę do tarty lekko natłuścić. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy nieco większej niż średnica formy.

  6. Rozwałkowane ciasto przenieść do formy, docisnąć do dna oraz boku i ponakłuwać widelcem.

  7. Ciasto piec przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

  8. Do przestudzonego szpinaku dodać jajko i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na podpieczone ciasto.

  9. Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu szpinaku.

  10. Tartę z nadzieniem piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 20 minut w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń