Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 1580
Dodano: 16.02.2020
Odsłon: 2835
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Na patelni rozgrzać olej, dodać szpinak oraz około 1 łyżeczkę soli i podgrzewać, aż szpinak się rozmrozi. Dusić przez około 10 minut.
Pomidory pokroić w kostkę, dodać do szpinaku i dusić, mieszając, aż do odparowania wody, następnie zdjąć z płyty grzewczej i przełożyć do innego naczynia aby nadzienie nieco przestygło.
Zimne masło, mąkę i około 1/2 łyżeczki soli posiekać, a następnie zagniatać dłonią, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Do przygotowywanego ciasta dodać jajko, zagnieść kruche ciasto, uformować w kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Formę do tarty lekko natłuścić. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy nieco większej niż średnica formy.
Rozwałkowane ciasto przenieść do formy, docisnąć do dna oraz boku i ponakłuwać widelcem.
Ciasto piec przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Do przestudzonego szpinaku dodać jajko i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na podpieczone ciasto.
Mozzarellę pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu szpinaku.
Tartę z nadzieniem piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 20 minut w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Maudie 17 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Coś dla mnie :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 16 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Ale pyszności,przepyszna tarta:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz