Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta ze szpinakiem i mozzarellą"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
40 minut • Porcja 240 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 6 porcji
Liście szpinaku wrzuć na suchą rozgrzaną patelnię i, potrząsając nią, smaż, aż lekko zwiędną. Oddzielnie zeszklij na łyżce masła czosnek przepuszczony przez praskę. Boczek pokrój w kwadraty i wysmaż na chrupiąco.
Jajka roztrzep i wymieszaj z 20 dag tartej mozzarelli. Dodaj przestudzony szpinak i czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dno i boki naczynia do tarty wyłóż ciastem francuskim, rozłóż na nim farsz szpinakowy, wyrównaj powierzchnię. Posyp podsmażonym boczkiem i resztą sera.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz, aż wierzch się apetycznie przyrumieni.
Ze szpinakiem świetnie się komponują różne rodzaje sera. Do tarty możesz użyć sera pleśniowego, bryndzy, a nawet pokruszonego zwykłego twarogu.Źródło: Kobieta i życie