Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tartaletki łososiowe"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 48
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2326
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 48
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2326
Składniki
Wymieszaj w misce przesianą mąkę, pokrojone masło (lub margarynę) oraz szczyptę soli. Dodaj ok. 80 ml zimnej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.
Umyj starannie pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku koperek. Część odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Ubij kremówkę z serkiem i jajkami. Powstałą masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wmieszaj posiekany koperek.
Filet z łososia oczyść, opłucz i osusz. Pokrój na małe kawałki. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, podziel na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek o grubości 4 mm. Przygotuj cztery foremki do tartaletek.
Na każdej foremce ułóż krążek ciasta. Dociśnij do spodu i brzegów. Ciasto na spodzie ponakłuwaj gęsto widelcem. Wylej przygotowaną masę śmietanową.
Na wierzchu poukładaj kawałki łososia. Foremki wstaw do piekarnika. Piecz tartaletki w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.
czas ok. 40 min; porcja – 720 kcal, cena 3,90 złŹródło: Świat kobiety