Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tartaletki z mrożonymi kurkami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11381
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4954
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1165
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9928
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1469
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11381
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4954
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1165
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9928
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1469
Składniki
Mąkę i sól wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone masło. Siekamy nożem, a później krótko wyrabiamy palcami, aż utworzy się kruszonka.
Zagniatamy w gładką kulę, dodając tyle wody, ile potrzeba, by ciasto nie było zbyt twarde. Schładzamy 30-40 minut w lodówce.
Ciasto dzielimy na 10 części. Foremki do tartaletek wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy ciastem i pieczemy tak, jak radzi nasza ekspertka na sąsiedniej stronie.
W misce mieszamy starty ser, mleko, śmietanę, doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
Zamrożone kurki wykładamy na sito, blanszujemy, osączamy i dodajemy do farszu. Farsz nakładamy do podpieczonych tartaletek, dekorujemy zwiniętymi plasterkami boczku i zapiekamy 30 minut w temperaturze 190oC.
Wartość odżywcza jednej sztuki: 238 kcal, Białko: 23 g: Tłuszcz: 18 g, Węglowodany 35,5 gŹródło: Rewia