Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tartinki z omletem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
Składniki
Plasterki boczku wysmażyć na chrupko na suchej patelni, lekko przestudzić, pokroić w kawałeczki. Cebulę obrać, posiekać. Korniszon pokroić w drobną kostkę. Nieco koperku odłożyć, resztę posiekać. Dymkę pokroić w cienkie plasterki.
Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem, przyprawić solą i pieprzem. Połowę masy jajecznej wylać na spód żaroodpornej foremki 20x20 cm. Posypać dymką, mięsem krabowym (trochę dymki i mięsa odłożyć do dekoracji) oraz koperkiem. Pozostałą masę jajeczną wylać na spód drugiej foremki 20x20 cm. Posypać korniszonami i boczkiem (nieco boczku i korniszonów odłożyć do dekoracji) oraz posiekaną cebulą. Obie foremki wstawić do większego naczynia z wodą. Wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec w kąpieli wodnej 12-15 minut.
Tosty zrumienić na patelni albo w piekarniku. Pokroić na trójkąty. Z upieczonych omletów wyciąć po 4 krążki. Na każdym toście położyć po listku sałaty i omletowym krążku. Ozdobić odłożonym mięsem krabowym, dymkami, boczkiem, korniszonami, plasterkami cytryny, koperkiem i listkami natki.Źródło: Życie na gorąco