Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Ten typ tak ma – wszystko co chcielibyście wiedzieć o mące
  • Dania główne
  • Przepis na

Ten typ tak ma – wszystko co chcielibyście wiedzieć o mące

12.05.2018 Odsłon: 1083
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
Liczba porcji
nerdycookin
nerdycookin

Przewodnik po rodzajach, właściwościach i zastosowaniu mąk.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Daniel-Coceancig
Daniel-Coceancig
Śniadania

Pancakes

Śniadania Pancakes

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. I...

  • Amerykańska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 29138

do 30 min 30 min
63
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Zupy

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Zupy Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Buliony
  • Orientalne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Mleko
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 475

do 15 min 15 min
8
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z gruszkami

Ciasta Ciasto z gruszkami

Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15400

do 60 min 60 min
30
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Desery Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Moje ulubione szybkie ciasto czekoladowe w nowej wersji z dodatkiem śliwek i...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1570

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3275

do 60 min 60 min
28
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z kremem budyniowym

Ciasta Ciasto z kremem budyniowym

Ciasto z kremem budyniowym to delikatne, maślane ciasto kruche wypełnione nad...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 33418

do 30 min 30 min
57
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Daniel-Coceancig
Daniel-Coceancig
Śniadania

Pancakes

Śniadania Pancakes

Leciutkie i puszyste pancakes, czyli amerykańska wersja naszych naleśników. I...

  • Amerykańska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Jajka

Odsłon: 29138

do 30 min 30 min
63
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Zupy

Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Zupy Orientalna zupa z pieczarkami, porem, tofu i kolendrą

Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Buliony
  • Orientalne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Mleko
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 475

do 15 min 15 min
8
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z gruszkami

Ciasta Ciasto z gruszkami

Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15400

do 60 min 60 min
30
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Desery Ciasto czekoladowe ze śliwkami i kruszonką

Moje ulubione szybkie ciasto czekoladowe w nowej wersji z dodatkiem śliwek i...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1570

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3275

do 60 min 60 min
28
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z kremem budyniowym

Ciasta Ciasto z kremem budyniowym

Ciasto z kremem budyniowym to delikatne, maślane ciasto kruche wypełnione nad...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 33418

do 30 min 30 min
57
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Ten typ tak ma – wszystko co chcielibyście wiedzieć o mące
Autor:
nerdycookin

Składniki

Sposób przygotowania:
1

Mąka we współcześnie znanej nam formie, przebyła przez stulecia długą drogę poprzez różne metody jej wyrabiania, chociaż sama zasada mielenia ziarna pozostaje niezmienna. Początkowo mąkę mielono w żarnach, czyli płaskich i gładkich kamieniach. Pierwsze żarna składały się z kamiennej płyty lub dużego płaskiego kamienia na którym rozcierano ziarna za pomocą mniejszego kamienia, trzymanego w dłoniach. Oczywiście z biegiem czasu sposób i technologia mielenia ziaren zmieniała się. W czasach imperium rzymskiego pojawiły się młyny stożkowe, z biegiem lat pojawiły się młyny wodne, napędzane siłą spiętrzonej wody, a kilka stuleci później – wiatraki. Produkcja mąki na skalę przemysłową rozpoczęła się dopiero pod koniec XIX wieku, w momencie wynalezienia młyna parowego. Przez tysiąclecia niezmiennie obowiązywała zasada: robimy mąkę z tych zbóż, które mamy najbliżej i w największej ilości. Siłą rzeczy w Polsce były to żyto i pszenica. I tak zostało do dziś: najwięcej zużywamy mąki pszennej. Na niej też bazują przepisy tradycyjnej kuchni polskiej.

2

Dlaczego mąka jest biała? Z pewnością wiecie, że mąka pełnoziarnista zawiera więcej składników odżywczych od zwykłej „białej”. Ale czym się różnią między sobą ? Weźmy pod lupę ziarno pszenicy. Większość wszystkich witamin, minerałów oraz błonnik zgromadzone są tuż pod skórką (łupiną) i w zarodku. Natomiast całe wnętrze ziarna, czyli bielmo jest wypełnione przede wszystkim skrobią. W wyniku zmielenia całego ziarna, czyli tzw. pełnego przemiału, uzyskujemy mąkę pełnoziarnistą zawierającą wszystkie składniki odżywcze zawarte w ziarnie. Po częściowym odsianiu otrzymamy mąkę graham (typ 1950), odsiewając więcej – mąkę pytlową (Typ 1850). Mąka pszenna typ 550, 500 czy 400 jest czystą białą skrobią z niewielką ilością białka, pozbawioną błonnika, witamin, żelaza, magnezu, cynku i innych wartości odżywczych. Skoro więc w procesie przetwarzania mąki białej, otrzymujemy biały proszek pozbawiony prawie wszystkich właściwości odżywczych, dlaczego tak robimy? Dlaczego mając świadomość bezpowrotnego niszczenia cennych składników, wytarza się białą mąkę pszenną? Cofnijmy się trochę w czasie. Przez wiele lat, w wyniku utleniania się kwasu tłuszczowego w zarodku, ludzie borykali się z problemem świeżości mąki. W kontakcie z tlenem, szybko jełczała, a transport na dalsze odległości był praktycznie niemożliwy. W zależności od klimatu i warunków w jakich wytwarzano mąkę, jej trwałość wynosiła od sześciu do maksymalnie dziewięciu miesięcy. Przełom nastąpił w XIX wieku, gdy wraz z rozwojem techniki, w procesie rafinacji zaczęto odsiewać otręby (czyli okrywę owocowo-nasienną) i zarodki, (które przeznaczano na paszę dla zwierząt) a następnie mleć samo bielmo, czyli praktycznie niezawierającą wartości odżywczych warstwę wypełniającą środek ziarna. Dzięki oddzieleniu zarodka od bielma pozbywano się składnika powodującego jełczenie mąki, znacząco zwiększając jej trwałość. Tak oczyszczona mąka, mogła być dłużej składowana, transportowana na znaczne odległości, co wpłynęło na silny rozwój handlu. Ponadto biała mąka pszenna, chociaż pozbawiona wartości odżywczych, jest najbardziej plastyczną i wdzięczna z mąk. Można ją zastosować niemalże do wszystkiego, od puszystych biszkoptów, po chrupiącą pizzę czy pierogi na cienkim cieście. Dobrze się z nią pracuje, nie ma dominującego smaku, dlatego też ma uniwersalne zastosowanie.

3

Typ ma znaczenie Mąki dzielimy według różnych kryteriów. Dzielimy je ze względu na typ, przeznaczenie jak i właściwości oraz surowiec (nie koniecznie ziarno) z jakiego jest wytwarzana. Jest ich wiele rodzajów i każda z nich ma swoisty smak i właściwości, które wpływają na smak, zapach i konsystencję pieczywa. Mąka pszenna Mąkę pszenną dzielimy na chlebową i niechlebową oraz ze względu na jej typ. Typ mąki jest wskaźnikiem zawartości popiołu w mące, czyli tym co pozostaje z mąki po jej spaleniu w wysokiej temperaturze. Im więcej popiołu tym jest ona bogatsza w minerały i mikroelementy, cięższa, ciemniejsza, ma grubszą granulację i tym wyższy jest jej wskaźnik, czyli tzw TYP. Typ mąki to zawartość popiołu wyrażona w % pomnożona przez 1000. Czyli jeśli zawartość popiołu wynosi np 0,5% na 100kg mąki to taka mąka będzie mieć typ 500, natomiast mąka o typie 2000 zawiera 2% popiołu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki