Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Terrina łososiowa"
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 62
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37736
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3711
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 62
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37736
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3711
Składniki
6 małych miseczek wyłóż folią spożywczą. Do dwóch osobnych naczyń włóż 4 łyżeczki i 1,5 łyżeczki żelatyny. Zalej odrobiną wody, odstaw do napęcznienia. Serek utrzyj z chrzanem. Dopraw solą i białym pieprzem. 1/4 porcji odłóż. Natkę opłucz, zblanszuj we wrzątku, zmiksuj.
Wermut podgrzej, rozpuść w nim większą porcję żelatyny (4 łyże czki). Rozmieszaj z łyżeczką, a potem z resztą masy serowo-chrzanowej. Ubij i wmieszaj do masy kremówkę. Naczynia wyłóż plasterkami łososia. Napełnij połową masy, schłodź.
Pozostałą żelatynę rozpuść w łyżce letniej wody, połącz z odłożoną porcją masy serowej i natką. Nałóż na warstwę tężejącej jasnej masy. Przykryj resztą jasnej masy serowej. Odstaw do stężenia.
czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 4 zł
Jeśli ubijasz śmietanę, którą zamierzasz połączyć z żelatyną, nie dopuść, by była zupełnie sztywna. I tak później zgęstnieje. Mieszanie ubitej śmietany z rozpuszczoną żelatyną musi się odbywać energicznie. Inaczej może dość do jej zbyt wczesnego ścięcia. Pamiętaj też, by żelatyna była jeszcze lekko ciepła.Źródło: Świat kobiety