Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć istnieje wiele odmian ciast kremowych, tompouce to holenderska kremówka. Deser składa się z dwóch warstw cienkiego, bardzo kruchego ciasta, gęstego, budyniowego kremu i pięknego wykończenia. Różowa (a czasem pomarańczowa) glazura zapewnia wyjątkową estetykę. Legenda głosi, że w drugiej połowie XIX w. amsterdamski cukiernik stworzył tę pyszną kremówkę i nazwał ją na cześć Jana Hannemy, znanego jako Tom Pouce (Tomcio Paluch), którego cechą charakterystyczną był niski wzrost. Tompouce jest popularnym deserem w Holandii, podawanym szczególnie podczas uroczystości rodzinnych i świąt państwowych.
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 143
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 70
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 201
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 143
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 70
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 201
Składniki
W średnim garnku ubij żółtka trzepaczką, następnie wlewaj powoli mleko, aż powstanie gładka masa. Następnie dosyp cukier i mąkę kukurydzianą. Kontynuuj ubijanie, aby uzyskać jednorodną konsystencję. Ustaw garnek na ogniu i stale mieszając, ugotuj budyń. Wyłącz palnik, wlej esencję waniliową, dokładnie wymieszaj szpatułką, przelej masę do innego garnka lub miski, szczelnie przykryj folią i odstaw do pełnego wystudzenia.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na dużej blasze piekarnika ułóż papier do pieczenia i rozłóż na tym arkusz ciasta francuskiego. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do pieca na około 20-25 minut, aż będzie złocistobrązowe i chrupiące. Jeśli na początku pieczenia w cieście pojawią się fale, przekłuj je widelcem, aby wyrównać. Gotowe ciasto odstaw do pełnego ostudzenia.
Upieczony arkusz ciasta przekrój na pół za pomocą ząbkowanego lub ostrego noża. Jedną z połówek arkusza pokrój na około 8 równych prostokątów, aby ułatwić późniejsze porcjowanie ciasta, drugą zostaw niepokrojoną. Wystudzony krem energicznie wymieszaj łyżką lub ubij mikserem, po czym wyłóż masę na nieprzekrojoną połowę ciasta francuskiego. Na wierzchu ułóż pokrojone kawałki upieczonego ciasta tak, aby stykały się ze sobą. Lekko dociśnij górę i szpatułką wygładź boki kremu.
Przygotuj lukier. W misce wymieszaj lub utrzyj cukier puder, wodę i barwnik. Na wierzch ułożonego ciasta wylej polewę i rozprowadź ją równą warstwą za pomocą szpatułki lub grzbietu łyżki. Dzięki górnej warstwie ułożonej z mniejszych prostokątów, będzie łatwiej uzyskać równe kawałki ciasta i nie zgniatać go podczas krojenia. Wstaw kremówkę do lodówki na około godzinę do schłodzenia, a następnie pokrój i podawaj.