Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-02-2019
Tort makaronowy z czerwoną soczewicą to dobry pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Smaczny, pożywny i bezmięsny. Na nadzienie wykorzystujemy dowolne warzywa. Dzisiejsze jest z podsmażonych pieczarek, marchewki, selera i czerwonej soczewicy.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 506
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 190
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 189
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 506
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 190
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 189
Składniki
Makaron ugotować, najlepiej al dente i odcedzić. Szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić. Podsmażyć z cebulka i czosnkiem na oleju.Marchewkę obrać i pokroić. Dorzucić do pieczarek i chwilę podusić. Selera pokroić w paseczki, dorzucić do warzyw, dosypać soczewicę i dolać wodę i podusić ok.15 minut.
Formę do pieczenia 26 cm dobrze wysmarować masłem. Połowę makaronu wyłożyć na formę. Wyrównać tak, żeby nie było wolnych przestrzeni i sos nie wyciekł. Następnie położyć warzywa i polać połową przecieru pomidorowego. Można posypać przyprawami, ziołami lub tartym serem. Wyłożyć pozostały makaron.
Jajka wymieszać z mlekiem. Żółty ser utrzeć na tarce, dodać do jajek i przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową. Polać po makaronie. Na wierzchu rozprowadzić resztę przecieru pomidorowego i położyć żółty ser, w plastrach lub starty. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175 stopni i piec 50 minut. Po upieczeniu można udekorować papryką i świeżą pietruszką. Smacznego!