Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort naleśnikowy z kremem waniliowym"
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8952
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10558
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4757
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8952
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10558
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4757
Składniki
Mąkę, mleko, jajko, sól i proszek do pieczenia miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 20 minut, a potem smażymy z niego 12 naleśników.
Budynie rozprowadzamy w szklance zimnego mleka, przelewamy do gotującej się reszty mleka, dodajemy cukier waniliowy i, mieszając, gotujemy gęsty krem. Do gorącego kremu wrzucamy pokrojone masło, mieszamy tak długo, aż masa wchłonie cały tłuszcz. Odstawiamy do przestygnięcia.
Trzy naleśniki smarujemy cienko kremem, układamy na sobie, czwarty smarujemy grubszą warstwą kremu. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników, układając z naleśników stosik. Wierzch tortu również pokrywamy grubszą warstwą kremu i całość dekorujemy owocami, np. połówkami orzechów włoskich, mandarynką, kiwi itp.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł
Wartość odżywcza 1 porcji 320 kcal Białko 10,8 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 27,7 gŹródło: Rewia