Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort naleśnikowy z mascarpone i dżemem"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2152
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 172
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2152
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 172
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 510 kcal, cena 2,40 zł
Do miski wlej mleko. Wbij jajka. Roztrzep je w mleku razem ze szczyptą soli i łyżką rumu. Cały czas mieszając, partiami dosypuj mąkę. Przygotuj gładkie i dość rzadkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na minimum 30 minut, aby zgęstniało.
Gdy ciasto osiągnie gęstość śmietany, rozgrzej dużą patelnię. Smaruj ją masłem i partiami smaż rumiane naleśniki. Układaj je na talerzu, odstaw do całkowitego ostudzenia.
Kremówkę ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone. Zmiksuj z dodatkiem kilku łyżek cukru pudru na gładki i puszysty krem. Odstaw go w chłodne miejsce.
Na talerzu połóż jeden naleśnik. Posmaruj go kremem z mascarpone. Przykryj drugim plackiem i warstwą dżemu porzeczkowego. Postępuj w ten sposób do wyczerpania składników. Wierzch tortu ozdób kleksami kremu i dżemem. Przed podaniem pokrój na porcje.Źródło: Świat kobiety