Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18194
Dodano: 12.12.2014
Odsłon: 3288
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Tortellini ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju.
Odcedziłem, przelałem zimna wodą i osączyłem.
Piekarnik rozgrzałem do 220 stopni C. Śmietanę podgrzałem w garnku, dodałem pokruszony ser pleśniowy, mieszałem, aż ser się rozpuścił. Sos doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Pierożki przełożyłem do miski i delikatnie wymieszałem z sosem serowo-śmietanowym.
Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem, następnie wyłożyłem tortellini z sosem. Pomidorki pokroiłem na połówki, obłożyłem pierożki.
Parmezan starłem na tarce o małych oczkach, posypałem nim pierożki.
Naczynie umieściłem w połowie wysokości piekarnika, zapiekałem ok. 10 minut, aż na wierzchu utworzyła się złocistobrązowa skorupka.
Gotowe danie podałem gorące.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Futka 13 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
Bajecznie pyszne połączenie :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

USMIECH 12 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
Tym razem mnie zawiodłeś, myślałem że będzie tu przepis na na pierożki tortellini z prawdziwego zdarzenia w jakiejś postaci. Tymczasem jest coś na podobnej zasadzie, jak zupa pomidorowa na bazie kostki rosołowej. Co wcale nie znaczy że ta zapiekanka jest bee:-)4 Kto głosował? | Odpowiedz