Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortilla Espanol

Tortilla Espanol

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6771

Dodano:

Odsłon: 5082

Tzw. hiszpański omlet składający się głównie z jajek i ziemniaków. Dowolnie możemy dodawać do niej szyneczkę i cebulkę bądź też zrobić wersje warzywną z papryką.

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 6 większych ziemniaków
  • 8 jajek
  • Wędlina dowolna
  • Sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a następnie wrzucamy na gorącą osoloną wodę i gotujemy przez 25 min.

  2. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy a następnie podsmażamy ok. 5 minut cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pokrojoną w małe plasterki wędlinę i chwilę podsmażamy.

  3. W misce rozbijamy jajka. Roztrzepujemy tylko tak aby delikatnie rozbić żółtko a następnie dodajemy cebulkę, szynkę oraz odcedzone ziemniaki. Do smaku solimy i pieprzymy.

  4. Resztę oliwy rozgrzewamy i wylewamy składniki z miski na patelnie. Smażymy ok 8 minut. Kiedy na obrzeżach zetnie się jajko, przekładamy na drugą stronę omlet. W środku będzie on płynny.

    Są na to dwa sposoby:
    * jedną patelnie przykrywamy drugą obracamy
    * przykrywamy patelnie talerzem i zsuwamy

    i smażymy jeszcze ok 5 minut :)


    Możemy na wierzch tortilli dodać starty żółty ser pod koniec :)

    SMACZNEGO !!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 22 października 2016 Ubóstwiam <3 Dziękuję za przypomnienie <3 OŁ! Wspomnienia <3

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń