Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tortilla jajeczna"
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 443
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 994
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 89
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 443
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 994
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 89
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Włóż do garnka z osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut). Odcedź, pozostaw do ostudzenia.
Wędzony boczek pokrój w plastry, a następnie w kosteczkę. Kiełbasę przekrój wzdłuż na ćwiartki, również pokrój w kostkę. Dużą cebulę (lub dwie mniejsze) obierz, opłucz i osusz, a potem grubo poszatkuj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć posiekany boczek. Smaż, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodaj pokrojoną kiełbasę oraz cebulę. Smaż razem, mieszając, aż cała zawartość patelni się zrumieni.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki obierz, pokrój w plasterki. Przygotuj dużą patelnię ze zdejmowaną rączką (lub naczynie do zapiekania). Plasterki ziemniaków wrzuć na patelnię, polej zesmażonymi kawałkami boczku i kiełbasy z cebulą, oprósz solą oraz pieprzem, chwilę smaż razem.
Jajka wbij do naczynia, rozkłóć widelcem. Dolej mleko, wymieszaj starannie. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką. Zalej masę na patelni. Zdejmij rączkę. Patelnię wstaw do piekarnika. Zapiekaj 15-20 min w 200 st. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.Źródło: Świat kobiety