Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tradycyjne bliny z kremem śmietanowo-serowym"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Drożdże wymieszaj z cukrem, kilkoma łyżkami mleka i mąki, odstaw do wyrośnięcia. Oba rodzaje mąki przesiej do miski, dodaj roztopione masło, pozostałe mleko, żółtka, cukier i drożdże. Dokładnie wymieszaj, odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj do ciasta, wymieszaj tak, by nie było białych chmurek. Odstaw jeszcze na kwadrans w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Kładź partiami ciasto i smaż na złoty kolor z obu stron. Śmietanę zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj serek homogenizowany, cukier wanilinowy, miksuj kilka chwil. Kładź krem na placki. Udekoruj melisą i cząstkami jabłka. Podawaj ciepłe lub zimne.
CZAS: około 2 godzinyŹródło: Dobry Tydzień