Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tradycyjne bliny z kremem śmietanowo-serowym"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 665
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 665
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Drożdże wymieszaj z cukrem, kilkoma łyżkami mleka i mąki, odstaw do wyrośnięcia. Oba rodzaje mąki przesiej do miski, dodaj roztopione masło, pozostałe mleko, żółtka, cukier i drożdże. Dokładnie wymieszaj, odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj do ciasta, wymieszaj tak, by nie było białych chmurek. Odstaw jeszcze na kwadrans w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Kładź partiami ciasto i smaż na złoty kolor z obu stron. Śmietanę zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj serek homogenizowany, cukier wanilinowy, miksuj kilka chwil. Kładź krem na placki. Udekoruj melisą i cząstkami jabłka. Podawaj ciepłe lub zimne.
CZAS: około 2 godzinyŹródło: Dobry Tydzień