Dania główne Przepis na:
Tradycyjne sajgonki

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267
Dodano: 02.01.2008
Odsłon: 22
Składniki
- 16-20 arkuszy papieru ryżowego
- 30 dag mięsa mielonego
- 7 grzybków mun
- garść makaronu sojowego
- 1 marchew
- 1 cebula
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 2-3 garście kiełków sojowych
- 1 jajko
- sos sojowy
- sól
- ostra papryka
- olej
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Grzyby mun przygotować według przepisu na opakowaniu. Mielone mięso doprawić do smaku i podsmażyć, mieszając. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić.
-
Marchewkę obrać, umyć, pokroić w słupki, liście kapusty pociąć w paski. Razem podsmażyć, by były chrupiące. Makaron sojowy wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 minuty.
-
Odcedzić i pokroić na krótsze kawałki. Wszystkie wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, pieprz oraz ostrą paprykę.
-
Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, położyć na deskę, aż zmięknie, nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki.
-
Ruloniki pozostawić do lekkiego wyschnięcia papieru ryżowego. Smażyć krótko w głębokim, gorącym oleju. Podawać od razu, na gorąco.
-
Jeśli nie mamy grzybków mun, możemy użyć np. pokrojonych w paski i podsmażonych pieczarek.
Źródło: Twoje Imperium
Komentarze do przepisu (0)