Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjne sajgonki

Tradycyjne sajgonki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 22

Przepis wart wypróbowania: "Tradycyjne sajgonki"

Składniki

  • 16-20 arkuszy papieru ryżowego
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 7 grzybków mun
  • garść makaronu sojowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 2-3 garście kiełków sojowych
  • 1 jajko
  • sos sojowy
  • sól
  • ostra papryka
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby mun przygotować według przepisu na opakowaniu. Mielone mięso doprawić do smaku i podsmażyć, mieszając. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić.

  2. Marchewkę obrać, umyć, pokroić w słupki, liście kapusty pociąć w paski. Razem podsmażyć, by były chrupiące. Makaron sojowy wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 minuty.

  3. Odcedzić i pokroić na krótsze kawałki. Wszystkie wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, pieprz oraz ostrą paprykę.

  4. Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, położyć na deskę, aż zmięknie, nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki.

  5. Ruloniki pozostawić do lekkiego wyschnięcia papieru ryżowego. Smażyć krótko w głębokim, gorącym oleju. Podawać od razu, na gorąco.

  6. Jeśli nie mamy grzybków mun, możemy użyć np. pokrojonych w paski i podsmażonych pieczarek.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń