Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie tradycyjnego schabowego zna chyba każdy, kto się w kuchni krząta i przygotowuje posiłki. Występuje z kością lub bez, z panierką, bez panierki. Jest jednak pewien trik, który robi go smaczniejszym, soczystym, chrupiącym kawałkiem mięsa, który jest naszym tradycyjnym posiłkiem z ziemniakami i surówką na naszych stołach.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Składniki
Nasze schabowe kotlety przygotowujemy dzień prędzej. Schab myjemy, osuszamy, bijemy tłuczkiem do mięsa, przykrywając folią spożywczą na odpowiadające nam grubością plastry. Do odpowiedniego wielkością naczynia wsypujemy 2 łyżki czerwonej czubrycy, wlewamy szklankę mleka, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Rozbite na plastry mięso układamy w mleku warstwami na przemian z plastrami cebuli. Dolewamy mleka aby były przykryte. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia.
Nastepnego dnia postepujemy jak przy tradycyjnych schabowych. Wystawiamy z lodówki na co najmnie 2 godziny wcześniej aby doszły do temperatury pokojowej. Roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich szczyptę czubrycy, sól i pieprz. Mieszamy. Każdy kotlet panierujemy w jajku i bułce tartej, dokładnie dociskając panierkę do mięsa. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso z obu stron na złocisty kolor. Usmażone, przekładamy na ręcznik papierowy aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Zostawiamy na kilka minut aby sobie odpoczęły. Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.