Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka kaczki z fasolką i bobem"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 518
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 573
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 129
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 518
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 573
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 129
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Umyte i wysuszone udka natrzyj solą, pieprzem i połową tymianku. Włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz ok. 90 minut.
Opłucz fasolkę. Przełóż do garnka razem z marchewką, cebulą, resztą tymianku i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Zalej wodą. Gotuj ok. 60 minut (aż fasolka będzie miękka). 20 minut przed końcem dodaj bób. Odcedź, wyjmij marchewkę i cebulę.
Wyjmij udka z naczynia, ułóż na papierze do pieczenia i podpiecz w 200 st. C, aby skórka była chrupiąca (8-10 minut).
Podsmaż na oliwie pokrojony w kostkę boczek. Następnie dodaj resztę czosnku, bulion oraz fasolkę i bób. Podgrzewaj 2-3 minuty. Na koniec dodaj masło i posiekaną natkę. Podawaj udka obłożone jarzynką.Źródło: Olivia