Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka z pigwą

Udka kurczaka z pigwą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2160 Ocena: 48039

Dodano:

Odsłon: 555

Czasami próbujemy na własne ryzyko. Czasami wpada to do kosza, jednak częściej do naszego menu. Mięso z kurczaka jest dosyć wdzięcznym tematem i wspaniale łączy się z ulubionymi dodatkami. Pigwa to jesienny owoc, który można zastosować w kuchni wytrawnej.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 4 łyżki pigwy w syropie
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 50 ml sosu sojowego cytrusowego
  • 25 g ostrej przyprawy do kurczaka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 4 łyżki sezamu
  • sól, pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Pigwę, lubczyk, sos sojowy, przyprawę, maślankę, pieprz zielony, przeciśnięty czosnek, starte jarzyny, pokrojone ziemniaki, mieszamy. Oprószamy solą i pieprzem.
    Udka z kurczaka nakłuwamy, mieszamy z marynatą, odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
    Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, mięso oprószamy sezamem, przykrywamy i pieczemy 30 min w 180°C. Następnie przez 20 min bez przykrycia w termoobiegu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń