Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka w glazurze"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 47
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 173
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 76
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 55
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 47
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 173
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 76
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 55
Składniki
Do miseczki wlej miód, olej, ocet winny i sos sojowy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, obie musztardy, pieprz ziołowy, pieprz kajeński, słodką mieloną paprykę i dokładnie wymieszaj. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Włóż je do miski, dokładnie polej przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny a nawet na całą noc (co jakiś czas mięso obracaj, aby równomiernie było przykryte marynatą).
Udka wyjmij z marynaty i ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Między kawałki mięsa włóż cebulę pokrojoną w piórka, na wierzchu rozłóż gałązki rozmarynu. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw naczynie z mięsem. Piecz 30-40 minut, często przewracając na drugą stronę i smarując marynatą, w której się moczyły. Wierzch mięsa powinien być ładnie zrumieniony i chrupiący. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie