Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka z kaczki w sosie kurkowym"
Składniki
Udka z kaczki oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Nożem natnij skórę w kilku miejscach, na każdym z udek i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie obsmaż je na małej ilości rozgrzanego oleju ze wszystkich stron i przenieś do brytfanny. Dodaj połowę masła, przykryj i piecz w 170 °C do miękkości. Według potrzeby podlewaj wodą.
Cebule obierz i drobno posiekaj. Oczyść kurki i pokrój na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, wrzuć cebulę i smaż, aż ładnie się zarumieni. Dodaj kurki, ziele angielskie i resztę masła. Całość podsmaż na małym ogniu. Pod koniec dodaj listki tymianku.
Grzyby zalej winem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś do miękkości. Pod koniec wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Chwilę podgotuj. Miękkie udka przełóż do kurek razem z wypieczonym sosem. Gotuj powoli, aż mięso przejdzie aromatem. Danie podawaj z ryżem lub makaronem.Źródło: Na żywo