Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka z kurczaka na ostro"
Składniki
Udka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, posól. Obsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Przełóż do rondla, trzymaj w cieple.
Cztery cebule oczyścić, posiekaj. Zeszklij na kolejnych 2 łyżkach oleju. Dodaj suchy ryż, sól i szczyptę papryki. Mieszając, smaż na dużym ogniu ok. 5 minut. Gdy ryż nabierze złotego koloru, przełóż go do rondla z kurczakiem.
Paprykę i chili oczyść z nasion, pokrój. Smaż chwilę na reszcie oleju, aż papryka zwiotczeje. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Duś chwilę razem, przełóż do rondla z kurczakiem. Zalej gorącym bulionem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj ok. 40 min w 180 st.
Kapustę posiekaj, zblanszuj we wrzątku z dodatkiem soli i kwasku, ostudź. Jabłko oraz ostatnią cebulę obierz, posiekaj. Dodaj do kapusty. Dopraw oliwą, cukrem, solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Udka podawaj z ryżem i sałatką z kapusty.
czas ok. 70 min; porcja – 420 kcal, cena 2,40 złŹródło: Świat kobiety