Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka z mozzarellą"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 312
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 68
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 502
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 312
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 68
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 502
Składniki
Udka (najlepiej wybrać tej samej wielkości) umyj, osusz. Ostrym nożem usuń kości tak, aby nie rozerwać mięsa. Oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Nakryj mięso folią i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Pieczarki oczyść, umyj, drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pieczarki, smaż kilka minut, aż odparuje nadmiar soku, a grzyby będą rumiane. Przypraw solą oraz pieprzem.
Kiedy ostygną, wsyp posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mozzarellę drobniutko pokrój i dodaj do grzybów. Wymieszaj i przypraw farsz.
Do każdego udka włóż 2 łyżki farszu, zaszyj lnianą nitką. Ułóż na blasze posmarowanej olejem, podlej niewielką ilością wody. Piecz ok. 30-40 minut w temp. 180°C. Przed podaniem na stół, wyciągnij z mięsa nitki. Możesz podać je z sosem z pieczenia, np. do makaronu.Źródło: Bella Relaks