Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka z mozzarellą"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 573
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 738
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 228
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 573
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 738
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 228
Składniki
Udka (najlepiej wybrać tej samej wielkości) umyj, osusz. Ostrym nożem usuń kości tak, aby nie rozerwać mięsa. Oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Nakryj mięso folią i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Pieczarki oczyść, umyj, drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pieczarki, smaż kilka minut, aż odparuje nadmiar soku, a grzyby będą rumiane. Przypraw solą oraz pieprzem.
Kiedy ostygną, wsyp posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mozzarellę drobniutko pokrój i dodaj do grzybów. Wymieszaj i przypraw farsz.
Do każdego udka włóż 2 łyżki farszu, zaszyj lnianą nitką. Ułóż na blasze posmarowanej olejem, podlej niewielką ilością wody. Piecz ok. 30-40 minut w temp. 180°C. Przed podaniem na stół, wyciągnij z mięsa nitki. Możesz podać je z sosem z pieczenia, np. do makaronu.Źródło: Bella Relaks