Do góry

Dania główne Przepis na:

Udko z kurczaka marynowane w cydrze

Udko z kurczaka marynowane w cydrze

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 737

Dodano:

Odsłon: 833

Mięso z kurczaka marynowane w cydrze z miodem i pieprzem cytrynowym jest aromatyczne o ciekawym smaku.

Składniki

  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 100 ml cydru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1/4 cebuli
  • sól do smaku
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Włożyć do miseczki, dodać zmiażdżony czosnek, olej, cydr, miód, pieprz, paprykę i sos sojowy, wymieszać.

  2. Mięso podzielić na porcje, natrzeć solą, dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i odłożyć do lodówki na całą noc.

  3. Następnie razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać, nakłuć folię wykałaczką w kilku miejscach i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut

  4. 10 minut przed końcem pieczenia z rozciąć rękaw, polać powstałym sosem, i ponownie włożyć do piekarnika żeby mięso nabrało rumianego koloru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

koko6 21 stycznia 2018 Bardzo ciekawa propozycja,dobre bo polski cydr.Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń