Do góry

Dania główne Przepis na:

Udziec indyka w sosie śliwkowym

Udziec indyka w sosie śliwkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 34

Przepis wart wypróbowania: "Udziec indyka w sosie śliwkowym"

Składniki

  • 1 kg udźca z indyka
  • 20 suszonych śliwek
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki śmietany 18 proc
  • ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • marchewka
  • pęczek kopru
  • szklanka mąki pszennej
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 95 min • Porcja 220 kcal • Koszt porcji ok. 3,90 zł • Przepis na 4-6 porcji

  2. Mięso z indyka kroję na duże części. Oprószam solą i pieprzem, panieruję w mące i obsmażam na złoto. Mięso przekładam do garnka i zalewam bulionem. Dodaję posiekany czosnek, pokrojone marchewkę i koper, listki oraz śliwki. Duszę razem 50 minut.

  3. Po tym czasie wlewam śmietanę. Zdejmuję przykrywkę i gotuję jeszcze 30 minut. 3 Indyka podaję polanego sosem powstałym podczas gotowania – jest bardzo gęsty i kremowy. Idealnie nadaje się do polania ziemniaków.

  4. Mięciutki i kruchy w aromatycznym sosie – palce lizać! Małgorzata Góralska z Jabłonowa

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń