Do góry

Dania główne Przepis na:

Udziec wieprzowy długo pieczony:

Udziec wieprzowy długo pieczony:

Autor:

Przepisów i artykułów: 591 Ocena: 5914

Dodano:

Odsłon: 999

Trzeba go piec bardzo długo bo aż 11 godzin. Waży 7 kg i wymaga tak długiego pieczenia. Na Święta Bożego Narodzenia musi znaleźć się na naszym stole, przy którym gromadzi się duża Rodzina z różnych zakątków Polski.

Składniki

  • 7-kilogramowy udziec wieprzowy z kością
  • Solanka:
  • Na każdy litr wody dajemy :
  • 2 czubate łyżki soli
  • 4 liście laurowe
  • Macerat:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 1 duża główka czosnku
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • Glazura:
  • 1 szklanka soku pomarańczowego 100%
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowgo
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Udziec wieprzowy długo pieczony:

Przygotowanie

  1. Szynkę naciąć od strony słoniny w "kratkę".
    Przygotować solankę i zalać w dużej misce tak, by była całkowicie przykryta. Odstawić na 24 godziny.
    Od czasu do czasu nakłuć ostrym szpikulcem by solanka wniknęła w głąb mięsa.
    Następnie udzieć osuszyć papierowym ręcznikiem .
    Wszystkie składniki maceratu wymieszać i natrzeć porządnie cały udzieć.
    Owinąć dokładnie rozciętym rękawem do pieczenia i ułożyć w formie.


  2. .
    Piec przez 11 godzin w temperaturze 140 stopni.
    Na godzinę przed końcem pieczenia posamrować glazurą.
    Jeżeli mięso za bardzo się przypieka, należy go nakryć papierem do pieczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 07 grudnia 2021 Solidny kawał mięcha ,widać,że kruchy,aż rozpada się a jaki musi być pyszny...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń