Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie małe pierożki zwinięte w kształt ucha :) Absolutnie cudowne i pyszne. W moim domu uszka z grzybami i kapustą, to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole :) Te są znakomite i o to mi chodzi! Moi Kochani, polecam Wam przepis :)
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 11
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 2643
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 35
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 4764
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 11
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 2643
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 35
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 4764
Składniki
farsz można przyprawić również łyżeczką przyprawy typu Jarzynka, szczyptą pieprzu cayenne,1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, przyprawą typu Maggy lub przyprawą do dań z kapusty. Farsz z kapusty kiszonej z grzybami powinien mieć wyraźny i zdecydowany smak. Wtedy danie będzie najsmaczniejsze.
Przygotowujemy farsz: rozdrobnioną kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, nasiona kminku, ziarna pieprzu, gotujemy przez 10 minut na dużym ogniu, cedzimy na sicie, odrzucamy liść laurowy oraz ziarna pieprzu.
Grzyby, namoczone wcześniej w mleku z wodą (w proporcji: pół na pół), gotujemy. Gdy będą miękkie, cedzimy na sicie, wywar odstawiamy, kapelusze drobno siekamy.
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kapustę, całość zasmażamy przez 2 minuty, dodajemy posiekane grzyby i nadal zasmażamy, często mieszając, aż wyparuje nadmiar soku. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy do przechłodzenia. Farsz powinien być pikantny i wyrazisty w smaku.
Przygotowujemy ciasto : wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na stolnicy lub wkładamy do malaksera i wyrabiamy.
Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy, wycinamy zgrabne kółka, na każde kółko kładziemy farsz, zlepiamy brzegi a później powstałe rogi - tak powstaną uszka, które układamy na oprószonej mąką dużej tacy lub desce.
Uszka gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem - od chwili wypłynięcia przez około 3 minuty. Przed podaniem, uszka polewamy zrumienioną na oleju cebulą lub zrumienionym masłem. Smacznego :)