Do góry

Dania główne Przepis na:

Uszka z kapustą i grzybami

Uszka z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 3856

Dodano:

Odsłon: 6199

Takie małe pierożki zwinięte w kształt ucha :) Absolutnie cudowne i pyszne. W moim domu uszka z grzybami i kapustą, to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole :) Te są znakomite i o to mi chodzi! Moi Kochani, polecam Wam przepis :)

Składniki

  • Na ciasto:
  • ok. 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów
  • Na farsz:
  • około 0,5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty
  • 3 kapelusze suszonych borowików
  • szklanka mleka
  • cebula
  • Olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • Liść laurowy, kilka ziaren pieprzu ziarnistego
  • 1/3 łyżeczki nasion kminku
  • zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Uszka z kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. farsz można przyprawić również łyżeczką przyprawy typu Jarzynka, szczyptą pieprzu cayenne,1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, przyprawą typu Maggy lub przyprawą do dań z kapusty.
    Farsz z kapusty kiszonej z grzybami powinien mieć wyraźny i zdecydowany smak. Wtedy danie będzie najsmaczniejsze.

  2. Przygotowujemy farsz: rozdrobnioną kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, nasiona kminku, ziarna pieprzu, gotujemy przez 10 minut na dużym ogniu, cedzimy na sicie, odrzucamy liść laurowy oraz ziarna pieprzu.

  3. Grzyby, namoczone wcześniej w mleku z wodą (w proporcji: pół na pół), gotujemy. Gdy będą miękkie, cedzimy na sicie, wywar odstawiamy, kapelusze drobno siekamy.

  4. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kapustę, całość zasmażamy przez 2 minuty, dodajemy posiekane grzyby i nadal zasmażamy, często mieszając, aż wyparuje nadmiar soku. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy do przechłodzenia. Farsz powinien być pikantny i wyrazisty w smaku.

  5. Przygotowujemy ciasto : wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na stolnicy lub wkładamy do malaksera i wyrabiamy.

  6. Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy, wycinamy zgrabne kółka, na każde kółko kładziemy farsz, zlepiamy brzegi a później powstałe rogi - tak powstaną uszka, które układamy na oprószonej mąką dużej tacy lub desce.

  7. Uszka gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem - od chwili wypłynięcia przez około 3 minuty.
    Przed podaniem, uszka polewamy zrumienioną na oleju cebulą lub zrumienionym masłem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Katarzyna-Profic 20 grudnia 2018 Witam , co można zrobić z wywaru z moczenia grzybów?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 grudnia 2017 Zawsze jak wchodzę na net i Smakera, to trafiam na Twoje przepisy hihi.

Mniam, mniam, uszka z kapustą pychotka :)
Już czuję zapach barszczyku i świąt, choć z pewnych powodów nie przepadam za nimi od lat.
Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń