Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na uszka do świątecznego barszczu? Mistrzynią takich tradycyjnych dań jest siostra Anastazja! W sieci z łatwością znajdziesz jej patent na klasyczne wigilijne uszka z grzybami. W tym roku masz ochotę przyrządzić takie z mięsnym farszem? Wystarczy poszperać i odnaleźć przepis słynnej zakonnicy na mięsne pierogi. Łatwo sobie wówczas wyobrazić, jak wyglądałyby uszka z mięsem siostry Anastazji.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 724
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5374
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8620
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17585
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 724
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5374
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8620
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17585
Składniki
Pokrój cebulę i podsmaż na maśle. Zmiel mięso z kurczaka i cebulę przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach. Do masy mięsnej dodaj resztę masła z patelni. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wysyp na stolnicę mąkę. Dodaj do niej jajko i oliwę. Zagnieć wszystkie składniki, stopniowo dolewając do nich wodę. Wyrób masę na jednolite, gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odłóż na pół godziny.
Podziel ciasto na mniejsze porcje i po kolei rozwałkowuj je na podsypanej mąką stolnicy na cienkie placki. Dziel je radełkiem na kwadraty o boku około 3-4 cm. Na środek każdego nakładaj niewielką porcję farszu. Zlepiaj brzegi kółek tak, jak na pierogi, a następnie mocno sklejaj ze sobą rogi powstałych pierożków, tworząc uszka.
Gotowe uszka wrzucaj partiami do wrzącej, osolonej wody. Gotuj każdą partię przez 3-4 minuty – do czasu, aż uszka wypłyną na powierzchnię. Ugotowane uszka wyjmuj łyżką cedzakową. Jeśli nie nakładasz ich od razu do talerzy, natłuść lekko olejem, by się nie posklejały. Źródło: www.siostra-anastazja.pl