Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka słów o wanilii oraz ja samemu przygotować cukier waniliowy.
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 13
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 18
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 1887
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 43
Kurczak zapiekany w kapuście to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przyg...
Odsłon: 32
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 85
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 13
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 18
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 1887
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 43
Kurczak zapiekany w kapuście to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przyg...
Odsłon: 32
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 85
Składniki
Wanilia to owoc strąkowy orchidei pnącej. Hiszpańscy żeglarze zetknęli się z wanilią w Meksyku, gdzie już podobno Aztekowie używali jej do aromatyzowania napojów. Hiszpanie przyjęli ten zwyczaj i rozpowszechnili w Europie. Kiedy pobyt na wanilię wzrósł, kraje tropikalne zaczęły ją masowo uprawiać. Niestety orchidee nie wydawały owoców, później okazało się że mogły je zapylać tylko specjalne owady żyjące tylko w Meksyku. Jednak w 1836 francuski botanik przeprowadził pomyślnie próbę ręcznego zapylania, którą stosuję się po dziś dzień. Rozpoczęto uprawę w Brazylii, Indiach Zachodnich i na Jawie.
Pnącze wanilii jest wiotkie, o mięsistych, dużych, bladozielonych liściach i bladożółtych kwiatkach, które wydają owoce w postaci około 25- centymetrowych strąków wypełnionych drobnymi nasionami. Sam strąk nie ma żadnej woni ani olejków aromatycznych, niepowtarzalny zapach pochodzi z kryształków wydzielających się na powierzchni strąków podczas fermentacji. Proces fermentacji jest skomplikowany i długi – trwa 6 miesięcy – i polega na przemiennym wywoływaniu „pocenia się ” strąków i ich wysuszaniu.
Wanilia ma zastosowanie przede wszystkim w deserach, wypiekach i aromatyzowaniu słodkich sosów, w przemyśle cukierniczym przy wyrobie czekolad i cukierków, a także jako komponenta niektórych perfum i tytoniów. W kuchni egipskiej i arabskiej szczególną sławą cieszą się waniliowe sorbety. Wanilia jest sprzedawana w całych sfermentowanych strąkach powszechnie określanych jako laski waniliowe. Są w szczelnych opakowaniach pozbawionych powietrza i po otwarciu najlepiej je przechowywać „zakopane” w cukrze.
Jak przygotować cukier waniliowy. Laskę wanilii naciąć wzdłuż włożyć do szklanej buteleczki po napoju (ok 250-300ml), zasypać cukrem i szczelnie zamknąć. Odstawić na około 3-4 tygodnie. Po leżakowaniu można używać do wypieków. Jest bardziej aromatyczny niż kupny. Naprawdę polecam.